torek, 3. december 2013

Dobrodelnost



Oprostite, ne morem več poslušati o dobrodelnosti! 
Zakaj sploh mora obstajati dobrodelnost? To nima nobenega smisla!

Kako je mogoče, da v naši, visoko razviti, človeku prijazni družbi, obstajajo ljudje, ki potrebujejo hlebec kruha?

Razumem solidarnost, ki je potrebna v posebnih okoliščinah, ki jih povzroči višja sila.  V takšnih okoliščinah je normalno, da si ljudje pomagamo med seboj in delimo tisto, kar imamo s tistimi, ki so nekaj izgubili.

Razumem radodarnost, ko ljudje z veseljem podarijo nekaj nekomu, kar tako!

Ne razumem pa, kako se lahko zgodi, da človek nima tega, kar potrebuje za normalno , običajno življenje. Ne razumem, zakaj moramo prirejati humanitarne akcije in zbirati denar, zakaj mora obstajati Anina zvezdica ali zakaj gostilničar ponuja brezplačne obroke. No, hvala Bogu, da to vse obstaja in da se lahko vsaj na ta način pomaga tistim, ki potrebujejo pomoč! Ampak – zakaj?

 In ravno zdaj, slišim na 24 ur, da podobno razmišlja Svetlana Makarovič, s katero se mimogrede, običajno ne strinjam, ko pravi da so humanitarne akcije samo pesek v oči.

Če bi družba bila pravična, to ne bi bilo potrebno! Na svetu je toliko dobrin, da bi jih bilo dovolj za vseh 7 milijard.  To ni samo problem Slovenije in problem tega trenutka. To je večni problem s katerim se človeštvo srečuje!

 Vem, da je utopično pričakovati, da se bo to zgodilo, saj smo ljudje specifična bitja, ki na specifičen način gradimo svojo družbo, ki očitno mora biti razslojena!

Ampak, dajmo vsaj razmišljat o tem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar