četrtek, 30. maj 2013

SMISEL KAZNI




Ko je gospa Hilda Tovšak »izginila«, sem začela premišljevati o tem, kakšen je sploh smisel zaporne kazni za takšna kazniva dejanja.
Dobro, nekakšni »pravici« bi bilo zadoščeno, ampak to ne bo rešilo nobenega problema. Delavci bodo še vedno brez denarja; materiala, ki je »izginil« še vedno ne bo, krivice ne bodo popravljene….

Razumem in sprejemam dejstvo, da je določene ljudi mogoče boljše za nekaj časa umakniti iz družbe, ker so fizično nevarni sebi ali soljudem. Tako se pač družba zaščiti. In v takšnih primerih razumem izvrševanje zaporne kazni.

Ampak, kaj smo pridobili s tem, da je gospa Tovšakova v zaporu? Res ne vem in ne razumem. Zdaj jo lepo vzdržujemo, plačujemo ji stanovanje in hrano, skrbimo za njeno rekreacijo in zdravje. Mesečni stroški so nekje nad 2000 eur. Res je odvzem prostosti neprijeten in res ni prijetno biti v zaporu, torej je ta neprijetnost kazen za vse »grehe«, ampak kaj, ko to kazen plačujemo mi vsi. Lahko bi denar, ki se porabi za njeno bivanje v zaporu, vsak mesec podarili družini, ki je v stiski.  To bi vsekakor bil bolj koristno porabljen denar.
V tem konkretnem primeru bi morali težiti k temu, da se popravijo krivice in da se povrne škoda, ki je bila povzročena, predvsem posameznikom. To bi bilo pravično in to bi imelo smisel, vse drugo je brez pravega pomena  in je več ali manj forma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar