torek, 28. maj 2013

Dr. Petar Guberina in Center za sluh in govor Maribor



V času od 22. 5. do 23. 5. 2013 je v  Zagrebu je potekal VIII. mednarodni simpozij verbotonalnega sistema, pod naslovom »AKTUALNOST GUBERININE MISLI U STOLJEĆU UMA« (Aktualnost Guberinove misli v stoletju uma), ki  je bil posvečen stoletnici rojstva akademika prof. dr. Petra Guberine. Ob tem so potekale še ostale aktivnosti med katerimi je izstopala prireditev oz. predstava v HNK (Hrvaško narodno gledališče), pod naslovom »Priča o Petru Guberini«, ki so jo izvedli otroci obravnavani v Polikliniki SUVAG.
Ob poslušanju strokovnih prispevkov uglednih avtorjev, ki so govorili predvsem o Petru Guberini, avtorju verbotonalnega sistema ter o njegovem vplivu na razvoj znanstvene misli na področju lingvistike, fonetike, avdiologije, pedagogike, surdopedagogike, logopedije…. ter o interdisciplinarnem povezovanju teoretičnih spoznanj s praktičnimi izkušnjami na področju poslušanja, govora in jezika in  to v smislu razvoja, učenja, patologije in rehabilitacije, sem obujala spomine na srečanja z njim, ki so bistveno zaznamovala moje strokovno prepričanje in strokovno rast. Dr.  Petra Guberino, s ponosom in hvaležnostjo vedno označujem kot človeka, ki je poleg Margarite Stajnko Rogelj in dr. Cvetka Brajovića,  bil moj prvi učitelj.
V kroniki Centra za sluh in govor Maribor je zapisano, da so se septembra 1962,  predstavniki oblasti dogovorili in sklenili, da se v Mariboru ustanovi Center za korekcijo sluha in govora pri Zdravstvenem domu Maribor. Predstojniško delo je bilo dodeljeno Margariti Stajnko Rogelj. Pomembno in zanimivo je to, da je ona, kot pogoj organiziranja šolske dejavnosti, postavila sodelovanje in povezavo s »centrom prof. Guberine iz Zagreba« (kronika CSGM, str. 4). Ta »center prof. Guberine« je bil SUVAG center Zagreb, ki je začel z delom le eno leto prej. Verjetno obstaja nekakšna nezavedna in nevidna vez med ljudmi, ki podobno mislijo, so drzni in so pripravljeni ustvarjati in uvajati novosti.  Namreč, Margarita Stajnko Rogelj je dobro poznala težave s katerimi se gluhi srečujejo v vsakdanjem življenju  in je bila trdno prepričana, da jim lahko pomaga, če jim omogoči ustrezno in kvalitetno rehabilitacijo poslušanja in govora. Dr. Petar Guberina pa je razvil verbotonalni sistem, ki je združeval uporabo elektroakustičnih aparatur (SUVAG aparati), s pomočjo katerih so se izvajale aktivnosti AVGS metode (avdo vizualna globalno strukturalna metoda poučevanja tujih jezikov) ter verbotonalne metode  (metoda za rehabilitacijo poslušanja in govora). Tako je, s pomočjo uporabe verbotonalnega sistema v rehabilitaciji in habilitaciji, Margarita Stajnko Rogelj lahko uresničila svojo vizijo o usposabljanju gluhih, o razvijanju in ohranjanju ostankov slušnih sposobnosti ter verbalnem komuniciranju oz. uspešnem vključevanju v okolje.
Sodelovanje je bilo vzpostavljeno. Dogajala so se strokovna srečanja, obiski, seminarji, predavanja… Kot najstnica sem spremljala te dogodke in uživala v občasnem druženju s tako velikimi ljudmi. Poslušala sem razprave in pogovore, premišljevala o tem, kar sem slišala in popolnoma zaupala  strokovnjakom, ki so z velikim žarom in znanjem utemeljevali nova spoznanja do katerih so prišli po teoretični in praktični poti.
Med ustanovama so se vzpostavile trdne profesionalne in prijateljske vezi. Dr. Guberina je prihajal v Maribor z družino, s strokovnimi sodelavci (predvsem prof. Mladen Lovrić, dr. Mihovil Pansini) ter s sodelavci iz drugih sorodnih ustanov, ki so se razvijale v različnih delih sveta  in prevzemale verbotonalni sistem.  Znanstvenikov in strokovnjakov ni ovirala birokracija; svoje ideje so znali izpeljati, znali so uporabiti vse možnosti in tudi ovire, zato da so lahko uresničili svoje ideje, katerih cilj je bila pomoč osebam s težavami na področju poslušanja in govora. Bili so svobodomiselni idealisti širokega duha, ki so verjeli v dobro v človeku in v svetu.  Če je bilo potrebno, je SUVAG center posojal  aparature za izvajanje rehabilitacije ter finančno podpiral razvijajočo se ustanovo. Beseda, ki je bila dana, je veljala več kot vse podpisane pogodbe. Bilo je naravno in običajno, da so si ljudje, pa tudi ustanove, med seboj pomagale. Kot tihi opazovalec sem čutila, da se dogajajo velike in pomembne reči, čeprav nisem vedno točno razumela za kaj gre.
Mariborski center se je intenzivno razvijal in postajal verbotonalna institucija, ki je imela izobražene strokovnjake za delo z aparati SUVAG ter za izvajanje rehabilitacijskih programov po verbotonalni metodi. Znanje se je med ustanovama  prelivalo; tako sta strokovna delavca mariborskega centra, prof. Adi Obu in elektrotehnik Teo Novak,  dala pobudo in sodelovala pri izdelavi  stereo SUVAG I aparature za potrebe rehabilitacije poslušanja. Naš center je postal pomemben dejavnik velike, svetovne  verbotonalne zveze, ki je v slovenski prostor vnesel nekaj novega in drugačnega na področju rehabilitacije in izobraževanja gluhih. Zaradi bistvene drugačnosti je bil ves čas pod budnim očesom inšpekcijskih služb, ki pa so vedno znova in znova ugotavljale, da sta organizacija in strokovnost na visokem nivoju. 
Tekom let se je intenziteta sodelovanja med SUVAG-om in mariborskim centrom spreminjala, saj verbotonalna metoda zahteva določene pogoje izvajanja, katere pa je včasih težko izpolniti.
Kasneje, ko je zapustila center,  je Margarita Stajnko Rogelj, ob podpori dr. Mateja Lipovška, razvila delo s pacienti po poškodbi glave, na oddelku za nevrokirurgijo SBM (sedaj UKC Maribor). Široko znanje, dobra intuicija, dolgoletne izkušnje ter globoko poznavanje principov verbotonalne metode so omogočili, da je delo potekalo dobro in uspešno ter postalo prepoznavno. Tako se je sodelovanje med dr. Guberino in Margarito Stajnko Rogelj nadaljevalo, sicer  na drugem področju,  vendar je bilo plodno in prepoznavno tudi v drugih verbotonalnih institucijah po svetu.
Mirno lahko rečem, da je dr. Guberina z verbotonalno metodo, posebej še v začetni fazi, odločilno vplival na razvoj strokovne doktrine Centra za sluh in govor Maribor. Usmerjenost centra v rehabilitacijo in razvijanje slušnih sposobnosti in razvijanje govora in jezika je verjetno pripeljala do tega, da so strokovnjaki centra med prvimi v Sloveniji začeli rehabilitacijo otrok s polževim vsadkom.

Ne glede na to kakšen odnos ima človek do verbotonalne metode in njenih ciljev, mora priznati da, njena holistična  naravnanost, ki zajema vse človekove razsežnosti, omogoča ustvarjanje pogojev za rast in razvoj vsakega posameznika. Tako je dr. Guberina s širino in globino svojih idej, pustil vidne sledi na vseh področjih, ki so povezana s poslušanjem in jezikom, in to ne samo  v Mariboru ali Zagrebu pač pa v svetovnem merilu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar