četrtek, 1. december 2022

 

Božje oko

Razmišljam ob vsem tem dogajanju v zvezi z gospodom Bešič Loredanom in posnetki pogovorov, pa mi ves čas odmeva v glavi starodavni rek, ki pravi »Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme!«

Kako in zakaj je rek nastal, ne vem. Če smo pristaši teorije o starodavnih vesoljcih, lahko pomislimo na visoko razvite civilizacije z visoko razvitimi tehnologijami, ki so omogočale nadzor in je rek nekakšen praspomin  na te čase. Lahko pa je nastal iz potrebe po vzgoji človeškega rodu, ki že po svoji naravi ni ravno zgled poštenja in pravičnosti in ki brez nadzora in pravil težko ravna tako, kot bi bilo prav.

Kakorkoli, Božje oko je skrbelo oziroma poskušalo vplivati na ljudi, da bi ravnali etično, vedno in povsod, saj skritih kotičkov pred Bogom ni! Ampak, Boga smo itak izrinili in pozabili na vse skupaj.

Zanimivo je, da nas kasneje tudi Orwell opozori in nam pokaže možno, v tistem času, bolj domišljijsko, družbo nadzora v kateri se ne moreš skriti.

Zdaj pa je ta družba nadzora postala resnična. Kamere so povsod: na cesti, v stavbah, na dronih in satelitih, nekatere vidimo, nekaterih ne. Ve se kje smo, s kom smo, kaj delamo, kaj kupujemo, kaj nam je všeč, kaj nam ni... Še doma nismo skriti. Če ne izklopimo vseh mogočih pametnih naprav, se lahko zgodi, da bodo vsi vedeli kaj počnemo in kaj se pogovarjamo (nekoč mogoče tudi kaj mislimo!). Zasebnosti več ni!

Kot vsaka stvar ima tudi ta tehnološka pridobitev nekaj dobrega in nekaj slabega. Le upamo lahko, da  se  bomo odločali za dobro in koristno uporabo.  

In glede na vse to, bi se posodobljeni rek lahko glasil: »Vsak vse vidi, vsak vse ve, greh se delati ne sme!« Pri tem pa se pojavi nevarnost individualnega dojemanja in interpretiranja greha, saj je merilo »vsak«, in ne več Bog, kot absolut.

Lahko bi pričakovali, da bomo zdaj bolj pazljivi v besedah, mislih in dejanjih, pa nismo!

Mogoče nam še ni prišlo čisto do zavesti dejstvo, da smo izpostavljeni na ogled in da se bomo zelo težko skrili ter imeli svoje skrivnosti, lepe ali grde. Mogoče pa nas bo to le spodbudilo, da bomo mislili na svoja dejanje, na njihove posledice, na njihov vpliv na soljudi.  Mogoče!

    

Ni komentarjev:

Objavite komentar